Een proprietary blend, wat is dat precies?

//Een proprietary blend, wat is dat precies?

Een proprietary blend, wat is dat precies?

Fabrikanten van voedingssupplementen vermelden op de achterkant van hun etiket welke ingrediënten er in een product zitten en in welke hoeveelheid desbetreffende ingrediënten aanwezig zijn.

Proprietary blends zijn groepen gebundelde ingrediënten waarvan enkel het totale aantal gram van alle ingrediënten samen genoteerd staat.

Het is een lijst waarbij er niet wordt vermeld hoeveel van een afzonderlijk ingrediënt aanwezig is in het product.

Voorbeelden uit de praktijk

Proprietary blend heeft jouw pre-workout er een?

Dit is het label van het preworkout product ‘Assault’ van de Amerikaanse fabrikant Musclepharm. Dit product is in Nederland verkrijgbaar via verschillende webshops.

Te zien is dat er enkel totale hoeveelheden van een combinatie van stoffen worden gegeven. Er is bijvoorbeeld niet af te lezen hoeveel L-Tyrosine er in het product zit. Er wordt alleen bekend gemaakt dat er van 5 verschillende stoffen samen totaal 3500mg in het product zit. Dit noemen we een proprietary blend.

Fabrikanten gebruiken deze methode zodat zij niet aan klanten kenbaar hoeven te maken hoeveel van een werkzame stof (Tyrosine) er aanwezig is in het product.

Jack3d Micro - Proprietary blend

Nogmaals een voorbeeld van een proprietary blend. Ditmaal bij het product Jack3d Micro.
Te zien is dat er, afhankelijk van je dosering, 2247mg of 4494mg van de stoffen L-Citrulline, Argine Nitraat, Agmatine Sulfaat en Druiven extract in 1 dosering zit.

L-Citrulline en Agmatine Sulfaat zijn bewezen werkzame ingediënten en kunnen sportieve prestaties verhogen echter, er wordt niet bekend gemaakt hoeveel van deze stoffen daadwerkelijk in het product zit. Dit blijft dus helaas een raadsel.

Het probleem van Proprietary Blends in preworkout producten

  1. Het is moeilijk om de effectiviteit van een supplement te bepalen als er gebruik wordt gemaakt van een proprietary blend.
  2. Elk ingredient in een preworkout product heeft een effectieve dosering, vastgesteld door wetenschappelijk onderzoek.
  3. Met een proprietary blend weet je niet of het product een effectieve dosering bevat van een werkzame stof.

Het geeft een fabrikant de mogelijkheid het product met goedkopere vulstoffen aan te vullen (suiker, niet-essentiële aminozuren en niet-bewezen werkzame stoffen) zonder dit op het etiket kenbaar te hoeven maken.

Conclusie

De keuze op het gebied van voedingssupplementen is enorm. Fabrikanten doen er alles aan om de consument te verleiden hun product te verkopen. Gebruik maken van een proprietary blend is een manier om niet bekend te hoeven maken in welke dosering een bewezen werkzame stof aanwezig is in het product. Je weet dus niet waar je je geld aan uitgeeft.

By |2016-11-07T11:33:28+00:0010/12/2015|Supplementen|0 Comments

About the Author:

Specialist op het gebied van voeding en training.

Leave A Comment