Cafeïne. De effecten op gezondheid en prestatie.

/, Prestatie/Cafeïne. De effecten op gezondheid en prestatie.

Cafeïne. De effecten op gezondheid en prestatie.

Cafeïne is wellicht de meest bekende stimulant ter wereld. Het is voornamelijk te vinden in koffie, cacao, energiedranken en thee, maar ook in supplementvorm.

Werking

Cafeïne blokkeert de werking van de stof adenosine, dit beïnvloedt de productie van dopamine, serotonine, acetylcholine en adrenaline. Cafeïne heeft hierdoor een stimulerende werking op het centraal zenuwstelsel waardoor de concentratie verbetert en de vermoeidheid wordt onderdrukt. [1,2]

Gewenning

Gewenning aan caffeine uitgelegd door Maurice van der Wardt - Pure Supplements

Mensen die vaak koffie of andere cafeïne bevattende dranken consumeren zijn vaak minder gevoelig voor de effecten van cafeïne geworden. Deze tolerantie is niet te overkomen door simpelweg meer cafeïne tot je te nemen. Een aantal weken geen cafeïne consumeren kan de tolerantie weer laten afnemen.

Uitdroging

Het is een misverstand dat cafeïne uitdroogt. De hoeveelheid urine van mensen verandert niet na inname van cafeïne [3].

Prestatie

Maurice van der Wardt - Pure Supplements

Veel sporters nemen cafeïne voor een fysieke inspanning vanwege de positieve effecten op hun alertheid en de onderdrukking van de vermoeidheid. Standaard doseringen lopen uiteen van 100-600 mg (60 – 100kg lichaamsgewicht). Het is raadzaam om bij het consumeren van cafeïne met als doel prestatieverbetering rekening te houden met het tijdstip van trainen. Mocht een training (of wedstrijd) in de avond plaatsvinden dan kan cafeïne een negatieve uitwerking kunnen hebben op de tijdsduur en kwaliteit van  je slaap.

Conclusie

Cafeïne biedt een aantal positieve effecten op het concentratievermogen en de focus. Ook kan het gebruik van cafeïne prestatie verhogende effecten hebben op het duurvermogen.

In de praktijk komt dit neer op het consumeren van 1 of meerdere cafeïne houdende producten per dag. Een dosis cafeïne in pilvorm wordt sneller opgenomen dan cafeïne afkomstig uit koffie.

Advies

Mensen die hun prestatie willen ondersteunen kunnen een dosering cafeïne consumeren. De dosering van cafeïne is afhankelijk van een aantal variabelen zoals lichaamsgewicht, gewenning en tijdstip van trainen. Als je weinig ervaring hebt met het consumeren van cafeïne dan is het raadzaam om eerst je gevoeligheid te testen. Een dosering van 100 mg is hiervoor in veel gevallen voldoende.

Bronnen

  1. Ganio MS, Klau JF, Casa DJ, Armstrong LE, Maresh CM. Effect of caffeine on sport-specific endurance performance: a systematic review. J Strength Cond Res. 2009 Jan;23(1):315-24.
  2. Davis JK, Green JM. Caffeine and anaerobic performance: ergogenic value and mechanisms of action. Sports Med. 2009;39(10):813-32.
  3. Armstrong LE, Casa DJ, Maresh CM, Ganio MS. (2007). Caffeine, fluid-electrolyte balance, temperature regulation, and exercise-heat tolerance. Exerc Sport Sci Rev. Jul;35(3):135-40.
By |2016-11-07T11:33:28+00:0001/12/2015|Gezondheid, Prestatie|0 Comments

About the Author:

Specialist op het gebied van voeding en training.

Leave A Comment